Å lure verden: Hvordan jeg tjente millioner på å skrive.

Skjermbilde 2014-10-23 kl. 14.03.46

Er det noe jeg liker bedre enn å skrive, så er det å skrive om å skrive. En grunn til det er at jeg er bedre til det, en annen grunn er at jeg, vel, ikke liker spesielt godt å skrive. Jeg liker idéfasen, og jeg liker å se resultatet av den. Alt mellom er bare et nødvendig onde. Det slo meg for øvrig at jeg har tjent millioner på dette, og det kan du og, ved å følge disse 6 selvmotsigende prinsippene som er så enkle at selv jeg kan forstå dem.

6) Lyv

Jeg har allerede løyet et par ganger i denne teksten, inkludert i overskriften som du klikket på. Husk: En interessant overskrift er 90%, godt innhold er de resterende 90%.

Ja jeg har tjent millioner på å skrive, på samme måten som alle som har jobbet med noe over en årrekke har gjort det samme. En snekker har i løpet av et halvt dusin år tjent noen millioner på snekring. Fortsett å lese, du lærer.

5) Vær ærlig

Om du ikke har noe å si, synes jeg ikke du bør si det. Skriv om det som holder deg våken om natta, og finn ut hvorfor det er viktig for deg. Den umiddelbare kjærligheten til materialet og faget kommer og går, så det er viktig at det er en sann kjærlighet, eventuelt sant hat, i bunnen. Om du bryr deg om det du skriver, bryr folk seg om å lese det.

4) Skriv hele tiden

Her er det som irriterer meg mest med verden: Samme hvor mye du arbeider for det, vil helsa di, de atletiske evnene dine og til slutt livet ditt visne bort, etter å ha nådd et kritisk og alt for tidlig midtpunkt.

Her er det som gleder meg mest med verden: skriveevnene dine, samt et par andre utvalgte åndsdisipliner, vil bare forbedres så lenge du lever. Det er bare å logge timene, og samle akkumulert XP.

3) Ikke skriv hele tiden

La meg samtidig innrømme det, jeg skriver nesten aldri. Det jeg skriver er for øvrig stort sett alltid synlig, så det virker som om jeg har en langt større produksjon enn jeg faktisk har.

Å skrive burde ikke hete å skrive. Det burde hete, uh, noe annet.*

Det handler om å formidle en tanke, en intensjon, et budskap, en historie – å skrive er et verb som reduserer en mer eller mindre kompleks tankeprossess ned til en enkler

hngh

du må leve for å kunne skrive, opplever du ikke noe har du heller ikke noe å formidle. Lev, les, se film, heng med bra folk, gå en lang tur, kast bort tid. Lad opp før du løser ut. Ikke skriv om deadline eller tanketørke. Om det er virkeligheten din, trenger du en ny virkelighet. Og du trenger ikke reise til India, det er bullshit.

* dette er grunnen til at jeg er så jævla betalt.

2) Gjør alt

De tyngste skrivejobbene gir deg de største skrivemusklene – selv om de paradoksalt nok ofte gir minst penger i kassa. Da jeg begynte å skrive, livnærte jeg meg av journalistikk. Oftere en ikke kom jeg hjem med tilnærmet ubrukelig materiale på opptakeren min, og måtte koke suppe på spiker. Som da jeg skrev en 4 siders artikkel om unger som skulle bedømme påskegodt for et kjøpesentermagasin (ungene ga karakteren “digg” til alt godteriet, før de ble syke og kastet opp), eller da jeg landet mitt største intervju med George Clooney og Bill Murray, og de ditchet meg for å gå på fylla i stedet. Saker som dette tvang meg til å jobbe hardt med dramatisering, og en dag jeg leverte en av tekstene mine viste det seg at filmanmelderen i samme magasin var fyllesjuk, og jeg endte opp med å bli betalt for å se film de neste par årene. Av mangel på tilgjengelig kompetanse, gikk de for tilgjengelig inkompetanse, og slik funker verden. Flaks kommer til den forberedte, og siden den gang har erfaringen min utelukkende vært at en hver velutført jobb (som i Norge betyr “en jobb du ikke fucker opp for mye”) åpner for en litt større og bedre – enten umiddelbart, eller litt lenger ned i løypa.

1) Finn det du er best til 

På et tidspunkt må du slutte å gjøre all mulig dritt som kun utsetter det du egentlig er plassert på denne planeten for å gjøre. Det er på tide å finne det du er best til – og da mener jeg ikke hva du gjør best av det du gjør, da mener jeg å finne det du er bedre til enn alle andre. Det er meningsløst å konkurrere i en klasse med 1000 konkurrenter, når du kan dominere en kategori på én. Din kombinerte livserfaring er ditt unike fingeravtrykk, og det er dette som gjør deg interessant.

Å finne sin stemme dreier seg om å finne en perfekt kombinasjon av selvinnsikt, arroganse og ydmykhet. Selv scorer jeg høyest på sistnevnte – ikke for å skryte, men jeg er mulig blant norges 3 mest ydmyke personer –  som er grunnen til at jeg i forrige uke ble forespurt å skrive 4 fullfinansierte spillefilmer, en TV-serie og å ghostwrite en biografi. Dette basert – ikke på manus jeg har skrevet, men på bloggen min, som primært omhandler mine egne påståtte evner, krydret med dårlig språk, en åpenbar mangel på redigering og innrømmelser om at jeg er både løgnaktig og lat.

Og folk sier at jeg aldri fullfø

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *