20 tips til 20 år gamle meg

Jeg er nå over den alderen hvor jeg ignorerer tips fra eldre og mer erfarne personer, og åpenbart inne i alderen hvor jeg selv gir tips som yngre folk kan ignorere.

Her er mine 20 beste tips, til 20 år gamle meg, rett og slett fordi det var en overskrift som klang bra – og fordi hvis du er i målgruppa, så kommer du til å blåse i dem uansett.

Meg, som gir tips til Oddysevs sønn Telemachus, mens han tenker på Pokemon Go, som den forpulte millennialen han er.

20: Mediter hver dag.

Du kommer til å bruke 95% av ditt våkne døgn på å motta input. 10-15 minutters meditasjon for å rydde opp i dette gjør dagen din 10-15% bedre. Stol på matematikken her, jeg tok 2mx på videregående.

19: Tren

Å se en kompis dø av hjerteattakk når han er 30, er ikke noe særlig. Pluss, når du blir eldre vil du få ekstremt lyst til å banke opp uforskammede tenåringer på bussen. Trening hjelper i begge disse tilfellene.

18:Vær hyggelig

Dem du møter på vei opp, møter du på vei ned – det blir pinlig åpenbart når man har beveget seg i begge retningene et par ganger. De mest vellykkede folkene jeg har møtt har også uten unntak vært de mest hyggelige.

17: Du trenger ikke se alle jævla TV-serier bare fordi de finnes

Å legge prestisje i å ha sett mest mulig TV-serier er en folkesykdom. Game of Thrones er en såpeserie med dårlig animerte drager, halvgjennomtenkte og oppstilte politiske one-liners og voldsporno. Star Wars: Rebels ligger og dupper under terningkast 4. Du skylder ingen å se de neste 7 sesongene av Stargate: Bjølsen bare fordi du tvang deg gjennom de 7 første.

16: Si unnskyld

Hvis du har fucket opp, så vet alle det uansett. Hvis du nekter å anerkjenne det, har du fucket opp dobbelt, og det er det ingen grunn til.

15: Drit i alt du lærte av Sovjetisk Barne-TV

Han forpulte Muldvarpen som NRK fikk med Gerhardsenrabatt på 70-tallet og sendte på repeat de neste 25 årene, klarte å lure flere generasjoner av barn til å tro at penger ikke betydde noen ting, slik at de endte opp med å jobbe for folk som hadde råd til kabel-TV og innså at jo, selvfølgelig har det det, og fikk horder av folk til å jobbe for sine egne visjoner i stedet. Inntil et visst punkt, som ligger et sted mellom 750-850.000 i året, kan penger faktisk kjøpe lykke og frihet.

14. Dump en venn

Du vet han ene kompisen din som bøffa hele medisinskapet til foreldrene dine da han var 14, som du har hjulpet å flytte 6 ganger fordi alle utleiere er drittsekker men som har vondt i beinet når du skal flytte selv, som diskuterer raseteori på vorspiel og som bruker ordet “weltschmerz”? Ville du blitt venn med ham nå, om du møtte ham for første gang? Om ikke, sayonara, som vi sa på 90-tallet.

13: Ingen ser på karakterene dine eller CV-en din

Nettverk og rykte er alt. Gjør en god jobb, og tre bedre åpner seg.

12: Chemical Brothers: Exit Planet Dust

Etter at du har hørt gjennom Bowie-katalogen, står denne skiva for tur, og ja, jeg sier fremdeles “skive”, din glutenfrie jævel.

11: Folk tar feil

Norges mest populære matrett er Pizza Grandiosa. USA’s president er Donald Trump. Smartere folk enn deg tar dårligere valg enn deg, stol på magefølelsen din.

10: Ortopediske såler er the shit

Da jeg kjøpte meg ortopediske såler og sykkelhjelm, fortalte jeg en av mine beste venner at jeg nå offisielt var mer opptatt av komfort og sikkerhet enn å være kul.

Han fortalte meg at at jeg aldri hadde vært kul.

Vel, fuck det, ortopediske såler fjernet 90% av alle ryggproblemer jeg hadde over natta.

Du kommer mest sannsynlig aldri til å få ryggproblemer, med mindre du mot formodning sitter brettet rundt en laptop eller smarttelefon i dette øyeblikk, men jeg kjenner deg, og det gjør du ikke.

9: Ikke skriv passiv-aggressive e-poster

Hvis du mener noen er en forbanna taper, si det til ansiktet deres –  mest sannsynlig vil du ikke gjøre det, fordi når du står i rom med noen så føler du ting annerledes enn når du har drukket deg til mot kl. 2 om natta og forvillet deg mentalt inn i det mørkeste hjørnet av din egen forvrengte side av saken.

Og, fordi hvis du faktisk fremdeles mener det når du står ansikt til ansikt med dem, så føles det uendelig godt å si det til dem, i stedet for å skjule deg bak tastaturet som en annen taper. Hilsen fyr bak tastaturet.

8:  Bare fordi noen gir deg en sekk med møkk, betyr ikke det at du må ta den i mot. 

Hvis noen fornærmer deg en gang, er det deres feil. Om du ligger og tenker på det hele natta, er det din feil. Alle du møter i livet er rene tilfeldigheter, og du kan ikke la rene tilfeldigheter påvirke hvordan du føler deg (med mindre disse rene tilfeldighetene sier ting som “Hei, du kan ikke urinere her, dette er ballrommet på IKEA”. Da bør du ta det inn over deg).

7: Folk argumenterer for at verden er akkurat slik de ser den, for å føle seg bedre selv

Det er akkurat det jeg gjør i denne artikkelen. Det er akkurat det du gjør når du forsøker å overbevise vennene dine om at den ene kollegaen din som er uenig med deg må være sinnssyk, og det er akkurat det bestefaren din som var utdannet skomaker gjør når han insisterer på at du skal følge samme karrieretning, selv om vi alle vet at alle går med el-sko med solpanel innen 2019.

6: En ting kan være sant, og det motsatte kan også være sant. 

En person kan være et offer, og samtidig en overgriper. En person kan ha rett, og samtidig handle fullstendig galt. Det meste i livet er gråsoner, og grått er en umiskjennelig blanding av sort og hvitt. Hva vil jeg frem til med dette punktet? Ærlig talt, nå mistet jeg tråden, men, vel. Nyanser. Ting er aldri enten-eller. ALDRI. <– sjukt meta

5. 85% er godt nok

Perfeksjonister får aldri gjort en dritt. Sikter du på 100%, gjør du null. 85% er godt nok på alle punkter i livet. Jeg er 85% fornøyd med hvordan jeg skrev dette punktet. Hvor mange punkter har du skrevet i dag? Jeg har snart skrevet 20.

4. Hvis alle rundt deg er teite, så er sannsynligvis du teit

I forigårs var alle helt jævlige på bussen, og jeg tror de hadde planlagt det på forhånd. Så tok jeg meg en tur i skogen, og da jeg kom tilbake, hadde de skjerpet seg. Moral: gå en tur i skogen.

3: Det neste året i livet ditt går enda fortere enn det forrige

Her kommer matematikeren frem igjen.

Da du var 1 år gammel, representerte 1 år 100% av livet ditt.

Da du var 10, representerte 1 år 10% av livet ditt.

Når du er 20, er 1 år bare 5%.

Hvert nye år blir bare en mindre og mindre relativ del av livet ditt, og derfor oppleves det som det går fortere og fortere.

Det neste året kommer til å fly forbi faen så fort, og det kan du ikke gjøre noe med.

Det du kan gjøre, er å fylle det med innhold.

Den beste måten å gjøre det på, er å planlegge, og gjøre masse avtaler du er nødt til å forholde deg til. Du kommer ikke til å ha lyst til å gjennomføre dem når tiden kommer, men som alt annet i livet er du dødsglad for å gjøre det med en gang du har begynt, og enda gladere når det er overstått. Fyll kalenderen din ut året, det har allerede jeg gjort, og vi er ikke lenger ute enn – helvete, vi er allerede i August.

2: Gjør det du vil.

Det finnes ingen fasit på noe som helst, og alle har rett og feil når de gir deg råd, men du kjenner det allikevel i kroppen din når du gjør noe som er feil for deg. Følelsen er der alltid, men du blir bedre til å kjenne den igjen og stole på den.

Alle er født med en retning, følg den, selv om alle sier at du tar feil – gjør det du vil, og noe godt vil komme ut av det, garantert.

Med mindre du er en komplett forbanna psykopat, og tolker dette puntket dithen at du bør ta livet av de gjenværende medlemmene av Beatles eller noe – da anbefaler jeg at du knerter deg selv i stedet. De har fremdeles noen gode album igjen i seg, det er jeg overbevist om.

1: Putt sjela i det. 

Alt som er verdt å gjøre, er verdt å gjøre for mye. Ingen har noen gang oppnådd noe med moderasjon. 85%-regelen min gjelder så klart, for å gå for 100% er lammende. 85% over tid plasserer deg langt forbi andres imaginære 100-merke. 100% er uansett for tapere som ønsker suksess. Suksess er status, og status er offentlig onani. Slik er det med den saken.

Å putte sjela i noe handler ikke om å oppnå noe: det handler om å oppleve noe.

For å få mest mulig ut av en opplevelse, må du gi mest mulig av deg selv i opplevelsen, og jeg kan ikke komme på et eneste punkt i livet hvor dette ikke gjelder, i hvert fall for min del. Du kan gjerne lete etter argumenter mot dette, for du vil uansett finne dem, men da krangler du bare mot en tilfeldig fyr på internett og du har strengt tatt bedre ting å gjøre i dag, for du skal dø snart, gresshoppe.

Dette har vært en glede, vi snakkes.

D

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *