10 castingbud

De siste årene har jeg gjort en rekke castingjobber, i tillegg til å ha vært på andre siden av kameraet som skuespiller. Sannheten er at en caster rimelig raskt gjør seg opp en mening om du er riktig for jobben eller ikke, og at det i de fleste tilfellene dreier seg om å være riktig for jobben, fremfor å være flink. Det er for øvrig enkle grep du kan ta for å sikre deg at du ikke får jobben, og i verste fall blir ignorert i all fremtid. Her er 10 castingbud, basert på egen erfaring, du kan ha i bakhodet neste gang du forsøker å lande drømmerollen.

10. Ikke spam. Castere prater sammen, og vet hvem du er. Sender du mail hver eneste gang noe dukker opp i castingbanken, fremstår du som uprofesjonell og masete.

9. Meld interesse for det som passer deg. Søkes det etter gravid dame eller bestemor, er vi lite interessert i å bli kontaktet av 25 år gamle gutter med bred spillerekkevidde.

8. Skaff deg ordentlige headshots. Bilder i bar overkropp, med pistol eller facebookbilder fra en fest har ingen ting å gjøre i et castingarkiv, med mindre man søker spesifikt etter bygdetullinger. De fleste voksne personer har heller ingen interesse for bilder av 14-åringer i trusa, og de som er det bør du passe deg veldig for.

7. Send levende bilder. Det er verdt å bruke penger på en god showreel, eller legge ved en youtubelink til en presentasjon av deg selv. I store castinger kan det være opptil tusener av folk som blir vurdert, så store vedlegg, underlige filformater eller retningslinjer om å spole frem til omtrent trekvart uti en halvtimeslang video hvor du står i bakgrunnen, gjør at du fort blir bladd forbi med mindre du umiddelbart fanger øyet.

6. Ingen pistoler. Jeg har nevnt det før, og jeg nevner det igjen. Jeg har skaffet roller til hundrevis av aktører, og ikke en eneste av de har sendt meg bilde hvor de peker på meg med pistol. Eller gjør duckface.

5. Vær tilgjengelig. Sørg for å legge ved kontaktinfo, og om annonsen spesifikt nevner hvilke datoer du må kunne avsette, sørg for at du kan disse dagene om du tar kontakt.

4. Forbered deg. Om du får tilsendt en tekst, lær deg den utenatt før du møter opp. Gi et bud til regi/casting på hvordan du vil spille rollen, men husk at de sannsynligvis kjenner rollen bedre enn deg.

3. Vær fleksibel. Gi rom til de andre skuespillerne. Casting handler om dynamikk, ikke om å vinne terreng over de andre i rommet. Du er ikke bedre enn du lar de andre være.

2. Vit hva du har rett til. Det kan ofte være kluss mellom byråene, kunden og castingen. Honorar, buyout og tidspunkt bør være avklart på forhånd, selv om dette dessverre ikke alltid er tilfelle. Er du med i en reklame som blir sendt i flere kanaler eller i et lengre tidsrom enn du har blitt forespeilet, har du rett på mer penger.

1. Vær deg selv. Kontraintuitivt og klisjéfylt som det kan kan høres ut, blir castere ekstremt lettet over å møte en ekte person i auditionsammenheng. Casting er spesifikt, og karakterer som kan spilles av alle er dårlig skrevet. Er du en flink skuespiller så ser man det, og er du riktig for jobben, vil du bli kalt tilbake. Kos deg, vis deg, og vent på en telefon – for denne jobben, eller neste, som kanskje er enda riktigere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *